BarnmorskebesökSitter just nu och går igenom lite mail och äter mellanmål medan Alvar sover. 
Han somnade sent för hans farmor och ena faster var här i några timmar. Han blir så glad när han får träffa sin farmor och fastrar. Han vet inte riktigt vart han ska ta vägen, springer runt runt runt. Så härligt att se! 

Var ju hos barnmorskan idag. Ja... Vad ska jag säga? Ska jag vara helt ärlig kände jag mig helt förstörd när jag åkte därifrån. Det hela började bra. Det var en student som hade hand om mig. Min ordinarie bm skulle komma in i slutet. Jag har ny för denna graviditet då min förra inte kändes helt 100 så jag hade inte träffat kvinnan jag ska ha nu. 
Med studenten gick allt lysande. 
Mätte magen som hade mått sf-mått 25, blodtrycket låg lite högre än normalt för mig men fortfarande bra. Det låg på 115/65, hans fina hjärtljud låg på 143 slag/minuten. Allt var alltså bra. Vi pratade om mina foglossningar och sammandragningar och även vikten. Jag gick upp mycket med Alvar och gör även denna gång. Inget konstigt tyckte hon. Vissa gör det och jag är ju dessutom väldigt stilla pga smärta. Jag gick ju ner alla kilon sist och var i väldigt god kondition när jag denna gång vart gravid. 
Gjorde ju t.ex en utredning av hjärtat pga väldigt lågt blodtryck tillsammans med väldigt låg puls i våras och det hela berodde på att jag var väldigt vältränad. I klass med en elitidrottare och det måste ändå vara bra? Särskilt med tanke på att jag tränat upp mig på (då) 17 månader efter en graviditet där jag gick upp 27 kg. Jag tycker i alla fall att det var bra. Jag har tyckt det är jobbigt med vikten men vet att jag klarar det även denna gång. 

Sen kom min bm in. Och där försvann mitt goda humör. Kort och gott: 

• Först och främst talade hon till mig som om jag vore 15 år
• Hon menar att jag inte kan veta att jag har foglossning. Jag kanske bara har ryggont. Annars borde ett bälte hjälpa vilket det knappt gör längre (vad jag förstår hjälper det inte alla...).
• Min mage var tydligen stor (nej är det sant?! Snällt att du berättar det för mig)
• Jag har gått upp för mycket i vikt. Jag behöver inte gå upp mer nu.
• Jag bör träna för att inte gå upp mer i vikt denna graviditet.
• Jag fick frågan flera gånger om vad jag kan göra bättre. Bättre som i att inte gå upp mer i vikt. 
• När jag berättade att jag försökt undvika pasta och bröd, alltså kolhydrater men att jag då mår dåligt, blir yr, fick jag svaret att jag skulle dricka vatten. 

Kanske har jag glömt något. Men det hela vart väldigt tråkigt att höra. Jag ska alltså träna med mina onda fogar så att jag inte går upp mer i vikt. Jättebra med träning, det är jag fullt medveten om och jag tränar hemma men att träna för mig innebär väldigt lätt träning just nu. Ingen som bränner särskilt mycket kalorier. Jag kan dessutom inte trötta ut mig själv fysiskt på det sättet pga sammandragningarna. Lillebror bör gå upp närmare 3kg till men jag ska inte gå upp mer. Min livmoder ska bli större och väga mer, samma med moderkakan men jag ska inte gå upp mer. Enligt henne. Jag ska med andra ord egentligen gå ner i vikt enligt hennes tycke, i fett. 

Nu vet jag att jag unnar mig goda saker men om det är någon som kan detta med kalorier är det jag. Jag äter inte alls så mycket onyttigt som ni nog får intrycket av. Jag äter oftast inte det jag bakat, jag äter oftast nyttig mat och inte alls särskilt stora mängder. Särskilt inte någon större mängd av det mer onyttiga. Jag har alltså utrymme för lite extra rent kalorimässigt. Jag trycker inte i mig en massa onyttigheter och jag avstår inte träning för att jag är lat under graviditeten. Jag har inte dåliga värden och inte högt blodsocker så att jag gått upp "mycket" i vikt skadar inte lillebror det minsta. Jag är tyvärr inte den som bara går upp den vikt som barnet och det som tillhör väger. Jag får stor mage, jag lägger på mig vätska och fett. Jag följer exakt samma mönster som med Alvar.
Jag är inte överviktig från start och jag gick ner allt sist. LÅT MIG VARA! Det är jobbigt som det är att inte känna sig som sig själv i sin egna kropp. 

Det var det besöket det. Jag ska ge henne en chans till och känns det lika fel då kommer jag att byta. Jag går inte en hel graviditet till med någon som tjatar om min vikt eller får mig att må dåligt.

Annat som sades var att min graviditet inte räknas som "normal". Jag kommer att gå på tätare kontroller både hos bm och till en läkare pga sammandragningarna och för att de gjorde så att jag öppnades i förtid sist. Även det faktum att Alvar vart slö i magen och föddes väldigt slö gör att ytterligare kontroller kommer att genomföras. Vilket känns bra. Vi vill inte vara med om samma sak igen. 

Snart är Jens hemma och vi ska äta salladsblad till middag, skämt åsido. Han är snart hemma och idag längtar jag lite extra! Kommentarer
Postat av: Therese

Jag gick upp 25 kg med första barnet och fick väga mig VARJE besök hos bm varje gång med kommentaren att jag gått upp mer i vikt. Mådde under hela graviditeten jättebra, hade bra värden, kände mig pigg och stark och tränade hela graviditeten, ändå skulle det vägas varje gång. Gick ner allting snabbt efteråt och har inte haft några som helst problem. Var så himla ledsen för att det hela tiden skulle påpekas att jag va så tjock (det kändes i alla fall för mig som att det var det bm sa). Nu med andra barnet har jag vägt mig en enda gång och det var vid inskrivningen. Efter det har bm inte ens frågat om jag vill väga mig eftersom alla värden ser bra ut och jag mår bra - jag kanske till och med har gått upp MER nu då jag inte rör mig på samma sätt den här gången, men det har inget som helst fokus! Så himla glad att vikthetsen inte finns med i bilden den här gången. Det är så det ska vara. Jag ville bara berätta för att ge lite hopp om att det faktiskt finns barnmorskor som inte fokuserar på vågen, även på Norrtäljes mvc :)

Svar: Gud vad skönt att höra! Jag gick enligt min förra barnmorska upp för mycket sist och därför bytte jag denna gång. Jag vill inte behöva känna hetsen med vikten. Jag hoppas slippa höra mer om den i framtiden. Jag ser inga som helst bekymmer med att gå ner allt sen. Det gick jättebra sist så då kommer det göra det även denna gång om jag vill.
Angelica

2015-11-02 @ 16:50:56
Postat av: Linda

Fy vilken dålig upplevelse! Tänk på att det bara är en individs tankar. Du behöver inte hålla med :) Gå på din magkänsla och strunta i hennes kritiserande ord! Du gör så gott du kan! Att vara gravid i sig är en bedrift och jag tycker det är otroligt fel att skuldbelägga. Tycker absolut att du ska byta om hon inte känns bra :)

Jag är gravid för första gången och träffade min barnmorska vid första tillfället förra veckan. Kändes ok, men det var väl inte "Love at first sight" precis.. Men ändå ok. Men känns det inte bra senare så tänker jag inte vara rädd från att säga ifrån att jag vill byta.

Vi pratade en del om KUB och riskerna med ett ev fostervattensprov. Det stör mig att de är så dåligt pålästa att de inte vet att man istället kan göra ett NIPT test (dvs blodprov) och få samma eller bättre svar samt att det då inte finns någon risk för missfall. Man kan göra det på många privat kliniker i Sverige, men hon sa att man måste åka till Danmark. Gör mig smått mörkrädd!

Ha en fin kväll!

PS. Snubblade in här via din Insta :)

2015-11-02 @ 16:53:53
Postat av: Mamma

Jag är tacksam att jag passerat bäst före datum till fler graviditeter;)
Jag som var gravid då ni som nu är gravida låg er mammas mage blir orolig för denna vikthets över huvudtaget. Jag se många tjejer som går med några veckor gamla barn i vagn, själva syns inte ett spår av en graviditet utan en sådan slank kropp att jag blir orolig.
Alla är vi olika och de superslanka kvinnor fanns även då jag var gravid, fast betydligt färre.
Jag vet att många bantar, äter väldigt lite under graviditeten för att vara iform direkt efter förlossningen då det är en "tävling" i att komma "tillbaka" fortast möjligt.
Jag har tänkt på det och jag skulle känna mig stressad över det.
Är det inte barnet/familjen/amning mm. som tjejen ska fokusera på och inte vikten?
Denna vikthets i samhället som är och enligt mig en snedvriden syn på vad smal är, alla som hetsas till svält mm. är ett växande problem.
Denna barnmorska bidrar till hetsen i samhället.
Jag blir upprörd, illa berörd över detta.
Du ser ju inte ens överviktig ut, du har ju bara en gravidmage och stora/enorma gravidmagar har vi ju alla i familjen på gott och ont.
Jag älskar Dig min vackra dotter❣
❤️❤️

2015-11-02 @ 17:56:00
URL: http://coolbettan.se
Postat av: Hanna

Men fy, vilken hemsk barnmorska! Vart går ni?
Kram på er!

2015-11-03 @ 08:03:21
URL: http://Hnnaolssn.blogg.se
Postat av: Magda

Men usch! Byt barnmorska omedelbart! Det där är inte ok alls! Styrkekramar till dig

2015-11-03 @ 23:01:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: