Blåbärspaj i muffinsform



Idag startade Alvar dagen några timmar tidigare än vanligt. 06:45. Vid 9 hade ci gjort allt vi skulle så vi begav oss ut med hundarna i skogen för att plocka blåbär. 
När han sen ville sova 11:30 (han sov i 4h) ställde jag mig och bakade. Jag försöker hålla nere på sockret så jag bestämde att göra något jag själv inte tycker om och jag ville använda blåbär. Jag bestämde mig för att göra paj men inte på vanligt sätt så jag testade att göra dem i muffinsformar. Perfekt format! 

Jag bakade dessa på fri hand. Alltså utan recept men hade memorerade mängderna ganska bra för er skull. Jag bakar ofta utan recept, jag går mer på känsla och humör. Men här är i alla fall ett recept: 

Ca 15 små pajer

75g smör
1,5 dl vetemjöl 
1/2dl strösocker 

40g smör
1dl vetemjöl 
1/2dl strösocker 
1tsk kardemumma

2,5dl blåbär
1msk potatismjöl 
1msk vaniljsocker 

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att nypa ihop smör, socker och mjöl till det blir en fast deg. Lägg en liten degklump i varje muffinsform och fördela ut degen jämt i formen och upp på kanterna. Nagga med en gaffel i botten. Jag la formarna i en muffinsplåt, då håller kanterna sig uppe bättre. In i ugnen i ca 5 minuter. Håll koll, kanterna ska hinna få lite färg men inte mer än så.

Sänk ugnen till 180 grader. Blanda ihop smör, socker, mjöl och kardemumma med en gaffel. Det ska bli smuligt och torrt. 

Blanda blåbären med potatismjölet och vaniljsocker. Använder du färska bär som mig behöver du mosa några så det blir lite vätska så mjölet och sockret löses upp lite. 

Fyll sen formarna med blåbär och sen smulorna över. Grädda mitt i ungen i ca 20 minuter eller tills färgen ser lagom ut. Beror lite på storleken, håll koll! Verkar de mjuka i botten kan man ställa in dem en stund till men långt ner i ugnen. Servera med vaniljsås! 

Pasta med lax och saffran



Kvällens middag vart en pasta med lax och saffran. Gott och enkelt! 

3-4 portioner 

3dl cream fraîche 
1dl vispgrädde 
2 fiskbuljongtärningar
Purjolök 
3 vitköksklyftor
1 röd paprika
10 färska champinjoner 
200g färsk bladspenat 
400g lax 
400g tagliatelle 
1g saffran 
Salt och peppar 

Sätt på pastavattnet och koka sedan som vanligt. Börja med att skära upp purjolök, paprika och champinjoner och fräs i snabbt någon form av matfett. Pressa ner vitlöken. 
Tillsätt grädde, cream fraîche och saffran och koka upp. Tillsätt buljongen och salt och peppar efter behag. Skär laxen i tärningar och lägg i. Rör inte om en massa så att laxen går sönder. Se bara till att den är täckt av sås så blir den klar snabbt. Precis innan servering lägger du i spenaten och rör om försiktigt. Servera med pastan! 

Torsdag



Idag startade vi dagen med frulle ute oå terassen. Så härligt. Jag tänkte att vi passar på medan det inte åskar och regnar. Vilket det gör nu minst sagt. 
Efter det var vi över till grannarna, Joanna och Johan och deras barn. Jag säger det igen - lyx att ha härliga grannar att umgås med! 
Vi åt middag hos dem förra veckan, tillsammans med Alvara gudmor Annie och Jocke. Jens jobbare tyvärr nästan hela kvällen men de bjöd på grillat och det var så jäkla gott! 
Jens åkte på förlängd jour till ikväll någon gång och med tanke på vädret lär de få jobba en del idag också. 

Alvar sover och jag ska faktiskt passa på att titta på någon serie! Hoppas åskan inte väcker honom.